Lindy Hop is een dansstijl waarmee we op bigbandjazz uit de jaren ’30 en ’40 dansen. Misschien ken je de muziek wel van bekende jazzartiesten als Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman en Ella Fitzgerald. Het is van origine een Afro-Amerikaanse dans die eind jaren ’20 is ontstaan uit verschillende dansstijlen, zoals de Charleston, Break Away, Tap en Collegiate Shag.

Het verhaal gaat dat afro-Amerikaanse dansers de witte Amerikaanse bevolking zagen ballroomdansen, en dachten ‘och, wat stijf! Dat kunnen wij beter!’ Hieruit kwam de energieke en vrolijke partnerdans die wij nu liefhebben, gekenmerkt door muzikaliteit, connectie en improvisatie. Bovenal draait het bij Lindy Hop om samen lol hebben. Bij zogenoemde “social dances” met een band of DJs danst iedereen met elkaar.

Wie heeft de naam verzonnen?

Zoals gezegd is de Lindy hop ontstaan uit verschillende dansstijlen, maar iemand moet de naam bedacht hebben. Er is geen 100% bewijs waar de naam vandaan komt, maar het meest geaccepteerde verhaal is dat de dansen George Snowden (Shorty George) ervoor heeft gezorgd dat lindy hop zijn naam heeft gekregen. Hij danste tijdens een dansmarathon op 17 juni 1928 tegen 23 andere koppels in de danszaal van het Manhattan Casino in New York. Snowden deed een breakaway en improviseerde enkele moves die heel goed aansloegen bij alle aanwezigen. Dansmarathons konden soms monotoon zijn en juist deze moves brachten daar verandering in. Aanwezig was een verslaggever van Fox Movietone News, eveneens onder de indruk, en vroeg Shorty George wat hij deed met zijn voeten. Zijn antwoord: “The Lindy”. Hij refereerde daarmee naar de vliegenier Charles Lindberghs ‘hop’ over de Atlantische Oceaan in mei 1927.

Naast George Snowden waren er nog enkele dansers die samen de eerste generatie lindy hoppers vormen. Onder hen: Leroy “Stretch” Jones, Twistmouth George en Edith Matthews. Hieronder een van de eerste lindy hop video’s (1929):

Opleving van lindy hop

De swing dance scene bleef evolueren en lindy hop raakte op de achtergrond. Jazz muziek evalueerde naar bebop en meer poppy muziek, waardoor het dansen mee evalueerde. Nieuwe dansstijlen als rock and roll, boogie woogie, west coast swing en jive deden hun intrede. Pas rond 1980 stonden er verschillende dansers wereldwijd op die op zoek gingen naar de roots van swing dance. Gelukkig waren er nog genoeg dansers die over de ontstaansgeschiedenis van lindy hop konden vertellen, zoals Al Minns, Norma Miller en Frankie Manning. Veel van de bewaarde beelden vertoonden de aerials, maar het bleek dat lindy hop ook zonder veel acrobatiek gedanst kon worden. Sleutelfiguur was uiteindelijk Franky Manning die terugkwam uit zijn pensioen om over de hele wereld te vertellen en les te geven over lindy hop.