Lindy Hop, Balboa, Shag, Blues en alle andere swing-dansstijlen draaien allemaal om plezier hebben. Iedereen danst met elkaar en daarom speelt het sociale aspect een belangrijke rol. We delen allemaal de passie om te dansen, maar we zijn ook individuen met onze eigen persoonlijkheden. Dat kan soms botsen. Om ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen zijn er in wat algemeen geaccepteerde ongeschreven regels.  Deze kunnen voor sommigen voor de hand liggen, voor anderen minder. Voor als je nieuw bent in de scene, hierbij wat houvast:

Toestemming & feedback

  • Wil je dansen? Fantastisch! Maar vraag het altijd wel eerst even. Veel dansers hebben een voorkeur om te leiden of volgen, dus hier kun je ook naar informeren als je hier niet zeker van bent.
  • Wil je niet dansen? Wat je reden hiervoor ook is, het is altijd OK om ‘nee’ te zeggen tegen een dansje.
  • Over het algemeen is een social bedoeld voor vrij dansen en een dansles is bedoeld voor lesgeven en les krijgen. Tenzij iemand ​​je pijn doet of specifiek om tips vraagt, probeer geen ongevraagd advies/les te geven op socials.
  • Tijdens partnerdansen hebben we fysiek contact met onze partner. (Intiem) fysiek contact zonder iemands toestemming wordt niet getolereerd. Mocht dit je overkomen, meld dit dan altijd bij de organisatoren van het evenement.

Hygiëne

  • Gezien je op een social met veel mensen danst, is het verstandig geregeld je handen te wassen.
  • Zweten is niet te voorkomen tijdens het dansen. De een zweet meer dan de ander en per zaal kan de temperatuur veel verschillen. Het is altijd goed om voor de zekerheid een of meer extra shirts mee te nemen. Denk bovendien aan je danspartners bij het uitzoeken van geschikte danskleding. Een bezwete blote rug van een volger is voor een leider net zo vervelend als nat bezwete arm die de volger steeds vast heeft.

Veiligheid

  • Zowel leiders als volgers hebben de verantwoordelijkheid om op de dansvloer botsingen te voorkomen. Vooral op een drukke dansvloer moeten we hier extra aandacht aan besteden. Voorkom dat je (of je partner) op andere dansers botst door een noodstop te maken of last minute van richting te veranderen.
  • Toch per ongeluk tegen iemand aangebotst? Zeg altijd sorry, ook als het eigenlijk niet jouw schuld was.
  • Optredens of jam circles met genoeg ruimte zijn de momenten om aerials te showen, maar doe alleen aerials als je deze met je danspartner hebt geoefend. Aerials zijn niet geschikt tijdens een social dance als er anderen om je heen aan het dansen zijn.