Over de wereld zijn wekelijks meerdere bijeenkomsten rondom swing dance. Een goede website om op de hoogte te blijven is www.swingplanit.com. Hier vind je alle noemenswaardige bijeenkomsten die groter zijn dan een social.

De lijst van Swingplanit laat zien hoe populair swing dance is, alleen aan Europa heb je al je handen vol. Dus waar moet je naar toe? Wat is het verschil tussen een weekender, dance camp of exchange? In dit artikel leggen we uit welke festivals wij erg leuk vinden, welke interessant zijn voor beginners en welke grote verschillen er zijn tussen de festivals. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het gerust weten.

Verschillen tussen festivals

Eigenlijk is elk festival anders en heeft elk festival zijn eigen charme, maar we doen toch een poging om wat grote verschillen aan te stippen. Je hebt bijvoorbeeld enorm grote festivals zoals Harlem in Vilnius of kleinere als Swing Summit in de Ardèche. Sommige focussen op meerdere swing dance stijlen, anderen puur op Lindy Hop. Verder heb je weekend festivals waar je twee dagen onder de panne bent, of het zes weken durende Herräng in Zweden. Tot slot kun je kiezen voor solo festivals, waarbij je voornamelijk focust op je eigen dans skills, of partner festivals waar je voornamelijk samen met een partner danst. Een korte samenvatting:

 • Festival – Vaak een (lang) weekend lang, met een combinatie van lessen overdag en feestjes (met live bands) ’s nachts.
 • Camp – Een festival waar alles op loopafstand is van elkaar, en je vaak de hele dag samen doorbrengt (incl. maaltijden).
 • Exchange – Meer focus op de feestjes, en vaak met minder lessen. Ook is er vaak een programma waar je de stad leert kennen.

Wat je moet weten voor een festival

Registraties openen heel vroeg! Plannen dus! Lindy festivals zijn populair en zitten snel volgeboekt. Ook gaan de registraties voor het festival vaak al maanden van te voren open. Plan de vakanties dus op tijd!

Welk level heb ik? Levels van dansers in verschillende landen lopen uiteen. Sommigen leren ontzettend veel in zes maanden, en anderen doen er wat langer over. Het is hierom belangrijk om goed de beschrijvingen van de levels te lezen en te zorgen dat je je bij een passend level inschrijft. Bij hogere levels zijn er vaak audities (om te voorkomen dat men zich niet iets te optimistisch in een te hoog level inschrijft).

Niet vergeten! Extra t-shirts – heel heel erg veel. Dagen lang lessen en nachten lang op de warme dansvloer vraagt om veel extra kleding.

Tips voor feestjes. Festivals kunnen erg overweldigend zijn – dagen lang, weinig slaap, veel mensen en een druk programma. Als eerste: probeer niet alles te doen wat op het programma staat – dat hou je niet vol. Kies je (taster)lessen en feestmomenten uit. Vaak is het op het begin van de avond en einde van de nacht veel rustiger op de dansvloer. Mocht je behoefte hebben aan wat rust, probeer dan te mikken op deze momenten. Weet wel: meestal vinden tussen 23:00 en 1:00 de wedstrijden, docentenpresentaties en demonstraties plaats die erg de moeite waard zijn.

Internationale festivals in Nederland

Ook dicht bij huis vind je grote festivals met veel international dansers en docenten. Hieronder een lijstje met de grootste events van Nederland:

 • Harbour Hop (Rotterdam, maart). Dit is het jaarlijkse festival van Rotterdam met overdag lessen en ’s avonds feesten. Ze staan bekend om hun prachtige locaties, en voor de lage prijs is een fantastisch weekend gegarandeerd.
 • Smokey feet (Amsterdam, mei). Dit is het grootste festival van Nederland – vijf dagen lang feestjes en lessen samen met honderden dansers van over de hele wereld. Na een dag lessen zul je ’s avonds overweldigd worden flamboyante voorstellingen van docenten, je ogen uitkijken naar fantastische dansers in de wedstrijden die georganiseerd worden, en je tot diep in de nacht vermaken bij swingende bands.
 • Ceuvel Swing Camp (Amsterdam, augustus). Een kleinschalig hip festival in Amsterdam Noord. Dit festival is een beetje anders van veel anderen: iedereen krijgt een privéles van een fantastische internationale docent! Ook wordt er veel gefocust op zowel leren leiden als volgen (en switchen hiertussen!) en op Lindy Hop mixen met andere dansstijlen (fusion). Als laatste is dit het enige camp van Nederland: alles vind plaats op loopafstand van elkaar en je brengt de hele dag (incl. maaltijden) met elkaar door – hierdoor staat ’t bekend om z’n gezellig inclusieve sfeer.
 • Swing dom (Utrecht, oktober). Dit is Swing in Utrechts grote trots, en ’t staat bekend op dat alles altijd piekfijn in orde is. Fantastische bands, prachtige locaties, goede docenten en alles loopt op rolletjes.

Tips voor het buitenland

De leraren van Lindy Hop Amersfoort zijn bij de nodige festivals in het buitenland geweest en deze vonden wij zeer de moeite waard. Op chronologische volgorde:

 • Ljubljana Sweet Swing Festival (Slovenië, Ljubljana, maart)
 • Harlem (Litouwen, Vilnius, mei)
 • Chase (Duitsland, Heidelberg, juni) – prachtige locatie in een prachtige stad.
 • Atlantic Swing Festival (Portugal, Lissabon, juni)
 • Swing Summit (Frankrijk, Ardeche, juli/augustus) – super leerzaam en kleinschalig.
 • Herräng (Zweden, juli/augustus) – overweldigend! Een heel dorp wordt getransformeerd in een zes weken lang durend camp.
 • Tartu Summer Swing (augustus)
 • Dragon Swing (Krakau, november)
 • Cirque du Solo (Duitsland, Berlijn, november) – lekker gek, gefocust op solo jazz.
 • Crazy Swing Camp (België, Dworp, december)

Op ons verlanglijstje staat nog:

 • Oriënt Express (Turkije, Istanbul, augustus)
 • Lindy Shock (Hongarije, Budapest, oktober)