Het is een veelvoorkomend probleem waar vooral leiders mee worstelen: Denken dat we saai dansen.

We komen allemaal een of meerdere keren in ons dansleven een moment tegen dat we denken vast te zitten. We hebben het gevoel dat we amper vooruit komen en steeds maar dezelfde moves doen met als gevolg dat we denken dat volgers ons saai vinden dansen. Zijn deze gedachten wel terecht?

Als lindy hoppers dansen we niet met een vaste partner, maar met veel verschillende mensen die we tegenkomen op de dansvloer. Door met veel verschillende mensen te dansen leren we een hoop, maar ook is het gewoon geweldig om je passie met veel mensen te delen. Samen plezier hebben is voor de meeste mensen de drijfveer om Lindy hop te (blijven) dansen. Als we denken dat we saai dansen hebben we minder plezier in dansen. Het is niet zo gek dat dit voor sommige mensen de reden is te stoppen met dansen. Wel ontzettend jammer, want we maken dit onszelf wijs! Hoe werken we deze illusie van saai dansen uit de wereld?

Volgers vinden ons niet saai!
Tijdens verschillende grote workshopweekenden in binnen- en buitenland werd de vraag in de les gesteld: ‘Wie van de volgers vindt het saai als een leider een hele dans maar 3 moves doet?’. Geen enkele keer heeft iemand aangegeven dit saai te vinden. Natuurlijk kan een dans wel eens minder leuk zijn omdat je geen goede klik met de danspartner hebt, maar dat heeft niets te maken met de hoeveelheid moves die je doet.

Bedenk dat we als leider met veel volgers dansen die allemaal een eigen stijl hebben en die door jouw moves op verschillende manieren geïnspireerd worden. Al deze volgers dansen op hun beurt weer met andere leiders die allemaal op een eigen manier dansen. Met andere woorden, de vier moves die jij de hele tijd herhaalt voelen voor iedere volger weer anders aan. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Sterker nog; als leiders alleen maar ingewikkelde moves achter elkaar gooien wordt het vaak saaier gevonden, omdat de volger dan geen enkele ruimte krijgt om iets aan zelfexpressie te doen. Herhaling en voorspelbaarheid geeft volgers de kans om zichzelf te uiten en om te improviseren.

Vind je jezelf saai dansen?
Forceer jezelf niet om maar steeds “moves” te doen. Experimenteer met basisfiguren zoals een basic side to side, send outs en change of places. Doe bijvoorbeeld een dubbele bounce in plaats van een rockstep, crazy legs of pecking tijdens de change of place of blijf gewoon even op je plek bouncen. Gebruik je hele lichaam, van je schouders rollen tot een moment op je hakken staan. Met eenvoudige basisbewegingen kun je heel veel verschillende leuke dingen doen. Bovendien kan iedere danspartner daar weer anders op reageren, waardoor jij je weer kan laten inspireren om nieuwe dingen te doen. Het hoeft allemaal niet moeilijk en indrukwekkend te zijn om een geweldige dans te hebben.

Het is aan te raden om lessen te blijven volgen. Niet alleen bij je eigen dansschool, maar juist ook bij andere dansscholen en bij workshopweekenden in het buitenland. We leren een hoop tijdens socials, maar door les te krijgen van verschillende docenten komen we sneller tot nieuwe inzichten en ideeën. Iedere docent heeft een eigen stijl in lesgeven en dansen. Zo heb jij ook je eigen stijl en die zal naarmate je langer danst ook steeds veranderen. Soms moeten we onszelf dwingen om outside the box te dansen en dat gaat makkelijker als docenten dat aansturen. Een andere manier om tot nieuwe ideeën te komen is om andere soort swing-dansstijlen uit te proberen, zoals Balboa, Shag, Blues, Tap of solo jazz. Al deze dansen complementeren elkaar.

De belangrijkste boodschap is: blijf vooral dansen! De illusie van saai dansen is tijdelijk en eventuele dipjes gaan dan vanzelf voorbij.